Projects / Videodrom

Videodrom | Drugi seminar | Film i politika

Prikazivanje filma i razgovor nakon projekcije

25. 11.2016. u 20:00, Mala sala, Dom kulture “Studentski grad”

Prikazivanje filma “Gost” (2010) Hose Luisa Gerina i razgovor nakon projekcije.
Predstavlja: Leonardo Kovačević

http://www.youtube.com/watch?v=yGGat6AChlk

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Film i politika: nemogući susret?

26. 11.2016. u 20:00, Mala sala, Dom kulture “Studentski grad”

 

Početkom 1970.-ih, redakcija časopisa Cahiers du cinèma skovala je termin “fiction de gauche”, fikcija ljevice, kako bi opisala strukturu veoma popularne struje političkog filma. Tu su struju predstavljali redatelji poput Coste Gavrasa i Taverniera ili Rosija i Bertoluccija u Italiji, koji su radili filmove koji bi se navodno trebali svidjeti svakom iskrenom i klasno osvještenom radniku, seljaku ili ljevičarskom intelektualcu. Bili su to filmovi koji su rado prikazivali zločine fašista na komunistima, feudalaca nad seljacima ili kapitalista nad radničkom klasom, vrlo često s trijumfalističkim preokretom potlačene klase na kraju filma. Bili su to filmovi koji su se trebali dakle svidjeti i ljevičarima iz uredništva ovog uglednog časopisa, ali oni su ih prezirali kao i njihovi prethodnici Godard, Rivette i Truffaut, koji su pedesetih godina više cijenili westerne Nicolasa Raya ili Johna Forda nego socijalne drame ili političke trilere koji su na svjetlo dana htjeli iznijeti društvena proturječja. Ta je generacija shvatila da filmska umjetnost ima vlastite zakone – estetiku – i da ona ne može biti samo medij za političke poruke.
Pitanje, na koji ću u predavanju pokušati odgovoriti, glasi: je li moguć susret filma i politike u kojem bez uzajamne negacije ili osujećenja? A to znači i izvan fikcije ljevice, dakle, bez očekivanja da će naše plemenite namjere i važne poruke ostati neoštećene nakon što ih “provedemo” kroz umjetnost pokretnih slika.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Leonardo Kovačević je filozof, filmski kritičar i prevoditelj. Urednik je na Trećem programu Hrvatskog Radija. U Multimedijalnom institutu u Zagrebu od 2002. godine organizira filozofska predavanja i konferencije. Autor je brojnih članaka iz područja političke filozofije, estetike, filmske teorije i književnosti. Prevoditelj je sedam knjiga iz područja suvremene francuske filozofije (Ranciere, Baudrillard, Razac, itd). Organizator je filmskog programa “Kino emancipacije” u net.kulturnom klubu MaMa.

 

VIDEODROM je kulturno-obrazovni program koji propituje režime znanja u odnosima filmske umetnosti i savremenog audio-vizuelnog medija prema društvenom kontekstu i dominantnoj društveno-ekonomskoj paradigmi. Ovogodišnje izdanje projekta, koji je zamišljen kao višegodišnje istraživanje, baviće se kritičko-političkom pozicijom amatera kao figure potencijalnosti – one koja destabilizuje dominantne društvene pozicije i ukazuje na nužnost amaterskog pristupa znanju u procesima emancipacije, nudeći procedure i modele za organizovanje egalitarnog društvenog poretka.
U samoobrazovanom formatu predavanja, projekcija, razgovora i radionica, Videodrom će predstaviti različite pozicije amatera kako u istorijskom tako i u kontekstu savremenosti.
Projekat organizuje Transimage platforma za pokretne slike i Doplgenger umetnički duo uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Doma kulture “Studentski grad”.

logo_dksgminist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s