Projects / Videodrom

Videodrom | Četvrti seminar | Neoplanta

VIDEODROM

Sreda, 14. decembar u 20:00.

Mala sala, Dom kulture “Studentski grad”

Razgovor, uz pregledavanje i analizu inserata filmova

“Amaterizam, profesionalizam, rekuperacija – O usponu i padu Slobodne produkcijske grupe Neoplanta”

Gost: Stevan Vuković, filozof

 

“Odlepršalo preko tri miliona dolara”, glasio je naslov u novosadskom listu Dnevnik, u kome je u četvrtak, 10. avgusta 1989, konstatovan tragični epilog drame oko produkcijske kuće Neoplanta film. Do finansijskog kraha je Neoplantu dovelo produciranje “Velikog transporta” Veljka Bulajića. Međutim, idejni i programski krah je ovu kuću snašao znatno ranije, 1971. godine, upravo na vrhuncu kreativnog i kritičkog razvoja autora koji su nosili njenu produkciju. Te 1971. godine Vojvodina je imala 451 naselje, od toga su 272 naselja imala bioskop, a 179 ne, ali većina od tih 179 naselja imala je manje od 2.000 stanovnika. Međutim, u mnoga od tih sela su aktivisti Neoplante svojim mobilnim bioskopom donosili projekcije. U svim, formalnim i neformalnim bioskopima, pre igranog filma uvek je prikazivan dokumentarni film ili filmske novosti, tako da su lokalni filmski autori imali veliku vidljivost među običnim svetom. S druge strane, te iste 1971. godine, na filmskom festivalu u Oberhauzenu prikazuje se sa velikim uspehom poseban program Neoplante “Portret jedne produkcije”, a više autora iz tog programa dobija nagrade.
Filozof i teoretičar umetnosti po obrazovanju, Vuković objavljuje tekstove o filozofiji umetnosti, savremenoj vizuelnoj umentosti i kritičkoj kulturalnoj teoriji kontinuirano od 1992. Radi i kao samostalni kustos i urednik filmskih programa i posebnih brojeva časopisa. Autor je, samostalno i u saradnji sa drugim kustosima i umetnicima, većeg broja umetničkih projekata, koji su realizovani uglavnom u izložbenom formatu, u institucionalnim okvirima kao što su: Secession u Beču, Kuenstlerhaus Stuttgart, u Štutgartu, Kunstverein München u Minhenu, Cornerhouse u Mančesteru, Rotor Gallery u Gracu, Moderna Galerija u Ljubljani, Muzej savremene umetnosti i Muzej istorije Jugoslavije u Beogradu, i Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Projekat organizuje Transimage platforma za pokretne slike i Doplgenger umetnički duo uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Doma kulture “Studentski grad”.

VIDEODROM je kulturno-obrazovni program koji propituje režime znanja u odnosima filmske umetnosti i savremenog audio-vizuelnog medija prema društvenom kontekstu i dominantnoj društveno-ekonomskoj paradigmi. Ovogodišnje izdanje projekta, koji je zamišljen kao višegodišnje istraživanje, baviće se kritičko-političkom pozicijom amatera kao figure potencijalnosti – one koja destabilizuje dominantne društvene pozicije i ukazuje na nužnost amaterskog pristupa znanju u procesima emancipacije, nudeći procedure i modele za organizovanje egalitarnog društvenog poretka.
U samoobrazovanom formatu predavanja, projekcija, razgovora i radionica, Videodrom će predstaviti različite pozicije amatera kako u istorijskom tako i u kontekstu savremenosti.

logo_dksgminist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s