Škola angažovanog kina

BOG GROMOVA – DEKOLONIJALNI FILM ZA POČETNIKE

19. maj 2018. u 19h

Mala sala, AFC / Dom kulture Studentski grad

 

BOG GROMOVA – DEKOLONIJALNI FILM ZA POČETNIKE

Izbor filmova i uvod: Miroljub Stojanović

 

Kao deo programa Škole angažovanog filma, Miroljub Stojanović predstavlja izbor filmova i javnu projekciju. Program obuhvata film NOW (1965) kubanskog reditelja Santiaga Alvareza i SOLEIL O (1967), film mauritanskog reditelja Med Honda.

Miroljub Stojanović je filmski teoretičar i kritičar. Filmsku kritiku, esejistiku i teorijska istraživanja objavljivao je u više od 40 različitih štampanih časopisa, stručnih publikacija i štampi. Tekstovi o filmu prevedeni su mu na šest jezika, a bibliografiju upotpunjuju brojne tribine, okrugli stolovi, predavanja, TV i radio prilozi. Azijski film i  azijska kultura generalno (boravio je u 24 azijske zemlje) u žiži su njegovih interesovanja. Globalnoj kulturi Trećeg sveta posvetio je neke od svojih najambicioznijih radova (Asja Đabar i moderni alžirski roman, Nacionalizam u azijskom filmu, Indijski film Zlatnog doba od sticanja nezavisnosti do smrti Lal Bahadur Šastrija, poslednjeg gandističkog premijera, The Garden of Allah: Iran i njeova civilizacija, i dr.)

Škola angažovanog filma se realizuje od aprila do decembra 2018. u prostorijama AFC DKSG. Projekat prema zamisli umetničkog dua Doplgenger realizuje udruženje Transimage u saradnji sa Akademskim filmskim centrom Doma kulture Studentski grad i uz podršku fondacije Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s